Yeşil yemlerin turşulaşmış şeklidir. Hayvanların yediği her türlü çayır ve mera otları ile tarladan üretilen yem bitkilerinin biçilip parçalanması ve hava ile irtibatının kesilerek, besin değerinde hiçbir kayıp verdirmeden, turşulaşma sırasında bir miktar da değerini arttırarak, yeşil yemlerin bulunmadığı mevsimlerde, mümkünse bütün yıl boyunca yedirmek üzere saklanmasına silolama, silolanmış yeşil kaba yemlere de silaj veya yem turşusu denir.
SİLAJIN FAYDALARI
*Bu yem diğer yemlere göre lezzetli sulu ve besleyicidir.
*Diğer Yemlere göre fiyat uygunlugu sağlar.
*Et ve süt maliyetindeki yem girdisinin payını % 70’lerden % 28’lere kadar düşürür.
*Et ve süt fiyatlarının yeterli olmadığı dönemlerde işletmede sadece silaj yedirerek 12-13
litreye kadar süt veren sığırlar ile günlük canlı ağırlık artışı 650-750 grama kadar olan besi
sığırları yemlenebilir.
*Besin değeri olarak (Ham protein açısından)
*3 kg mısır silajı = 1 kg karma süt yemi
*1 kg mısır silajı maliyeti = Karma yem maliyetinin 1/15’i
*1 kg mısır silajı maliyeti = Yonca kuru otunun maliyetinin 1/13’ü
*1 kg mısır silajı maliyeti = Samanın maliyetinin 1/5’i
*1 kg mısır silajı maliyeti = Arpa danesinin maliyetinin 1/12’si kadardır.
*Bu liste diğer yem bitkileri de dikkate alınarak istendiği kadar uzatılabilir.
*Silaj samanı devreden çıkarır.
*Silaj sindirimi kolay, besin değeri yüksek bir yemdir.
*Silaj hayvanın yediği her türlü ot, yem bitkileri ve Gıda sanayi yan ürünlerinden yapılabilir.
*Silajda, otları kuruturken meydana gelen yağmur çürümesi, balyalama zayiatı, taşıma zayiatı
gibi kayıplar yoktur.
*Silajda, kuru ot gibi yanma ve yakılma tehlikesi yoktur.
*Tarlada silaj hasadı yapılırken zararlı otlarda hasat edileceği için tarla temizliğine yardımcı
olur.
* Suca zengin kaba yemlerin yetişmediği dönemlerde hayvanların suca zengin
kaba yem gereksinimlerini karşılar.
* İklim koşullarının yeşil otların kurutulmasına olanak tanımadığı bölgelerde
silolama, yani yeşil yemlerden silaj hazırlama en uygun saklama yöntemidir.
* Suca zengin yemlerin her türlü iklim koşullarında saklanmasına imkan sağlar.
* Yeşil otları kurutarak saklamaya göre silaj yaparak saklamada yemlerin besin
madde kaybı daha az olur, yani yeşil yemler besin madde içerikleri açısından
fazla bir kayba uğramadan uzun süre saklanabilirler.
* Silaj, hayvanların hoşlanacağı koku, tat ve yumuşaklığa sahip olması nedeniyle
hayvanlar tarafından sevilerek tüketilir ve hayvanların iştahlarını açar.
* Silolanacak yem içine karışmış her türlü yabancı ot silolama ile hayvanlara
zararsız hale gelir, toksik etkili bazı bitkiler, fermantasyon nedeniyle bu
etkilerini yitirirler ve daha kaliteli ve sindirilebilirliği daha yüksek kaba yem elde
edilir.
* Başka metotlarla saklanması zor olan veya mümkün olmayan suca zengin yem
kaynaklarının saklanmasına imkanı sağlar.
* Kurutma işlemiyle saklamaya göre silolayarak saklama, çiftlik içinde daha
kolay, küçük hacim ve mekanlarda depolama imkanı sağlar. Örneğin bir ton
kuruot depolamak için 14m3
alan gerekirken, aynı miktar silajı depolamak için
1.5-2m3
alan yeterlidir.
* Silolama, silo kapları açılmadığı sürece suca zengin yemlerin dış çevre
koşullarından etlkilenmeden ve bozulmadan 2-3 yıl gibi uzun süre ile
saklanmasına imkan sağlar.
* Silolanacak yemler erken biçileceği için işletme ekim alanlarının daha rasyonel
kullanımına imkan sağlar.
* Yem maliyeti açısından kuru madde bazında kuruotlara göre çok daha ucuz
kaba yem teminine imkan sağlar.
* İleri düzeyde mekanizasyona imkan tanıdığı için işçilik giderlerinde azaltır ve
böylece işletme ekonomisini olumlu yönde etkiler.

